Elektrisch rijden: wat kost het écht?

Body

Er is de laatste tijd veel negatieve berichtgeving over elektrisch rijden. Beweringen als "een elektrische auto is 9 cent per kilometer duurder dan een benzineauto” tot de uitspraak dat we een “rem op verduurzaming” ervaren. Veel van deze claims zijn feitelijk onjuist en geven een vertekend beeld van de werkelijkheid. Laten we de feiten op een rij zetten en eerlijk kijken naar wat er écht speelt. Bij Autocentrum Van Vliet kun je terecht voor vertrouwd advies.

Elektrisch rijden: wat kost het echt?

"Een rem op verduurzaming"? Echt niet!

Veel mensen zijn bang dat elektrisch rijden te duur wordt en dat er daarmee een vertraging ontstaat op de verduurzaming van ons wagenpark. Maar de cijfers vertellen een ander verhaal:

  • In maart was 35,5% van de geregistreerde nieuwe personenauto's volledig elektrisch;
  • Voor Hybride en plug-in hybride auto's was dit zelfs 49,8%;
  • Slechts 12,9% van de nieuwe auto’s was een benzineauto. En slechts 1,3% een diesel.

Dit zijn cijfers die aantonen dat de verschuiving naar hybride en elektrische voertuigen al volop gaande is. De elektrische Kia EV3 is zelfs de nummer 1 geregistreerde auto van januari, februari én maart met 4.002 registraties! Dat toont aan dat we vooruit gaan.

Kostenvergelijking: elektrisch rijden vs. benzine

Een veelgehoorde uitspraak is dat een elektrische auto altijd duurder is dan een benzineauto. Maar dat klopt niet voor iedereen. De kosten van een auto zijn afhankelijk van verschillende factoren:

  • Type voertuig: Een kleinere, goedkopere benzineauto is vaak goedkoper in aanschaf dan een grotere elektrische auto. Maar als je bijvoorbeeld een Kia Niro EV vergelijkt met een Kia Niro benzine, komt het omslagpunt anders uit;

  • Gebruikssituatie: Ben je een zakelijke rijder of rijd je privé? Heb je voordeel uit bijtelling of belastingvoordelen? Dit zijn zaken die invloed hebben op jouw keuze;

  • Rijgedrag: Maak je veel kilometers, of slechts af en toe een ritje? Dit bepaalt hoe snel je kosten kunt terugverdienen;

  • Laadmogelijkheden: Heb je een laadpaal thuis, of moet je gebruik maken van openbare laadpalen? Thuisladen is vanzelfsprekend, veel goedkoper.

Werkelijke kosten van elektrisch rijden

Hoewel de aanschafprijs van een elektrische auto vaak hoger is dan die van een benzineauto, zijn de gebruikskosten in veel gevallen lager.

  • Brandstofkosten: Elektriciteit is meestal goedkoper dan benzine of diesel, vooral als je thuis oplaadt;
  • Onderhoudskosten: Elektrische auto's hebben minder bewegende delen, wat resulteert in lagere onderhoudskosten;
  • Belastingvoordeel: Elektrische voertuigen profiteren nog steeds van belastingvoordelen, zoals lagere BPM en minder wegenbelasting;
  • Afschrijving: Hoewel elektrische auto's duurder kunnen zijn in aanschaf, is de afschrijving lang niet altijd hoger.

Uitdagingen en oplossingen van elektrisch rijden

Elektrisch rijden komt met zijn eigen uitdagingen, maar deze zijn niet onoverkomelijk. De laadinfrastructuur is in ontwikkeling, zowel lokaal als landelijk. Er wordt hard gewerkt aan uitbreiding van laadpalen, zodat je overal kunt opladen. Ook is netcongestie een veelgenoemde uitdaging: slim laden wordt steeds belangrijker. Er zijn inmiddels oplossingen beschikbaar om je auto op een slimme manier op te laden, bijvoorbeeld via diensten zoals Kia Smart Charge.

Herkenbare vergelijking

We nemen je ook nog even mee terug in de tijd: herinner jij je de discussie tussen diesel en benzine nog? Ruim twintig jaar geleden stonden automobilisten voor een soortgelijke keuze als nu: kies ik voor een goedkopere benzineauto, of investeer ik in een diesel vanwege de lagere brandstofkosten? Het omslagpunt hing af van je rijgedrag, kilometervergoedingen en soms ook belastingvoordelen. Klinkt bekend, toch?

  • Rij je veel kilometers? Dan was diesel veelal goedkoper;
  • Rij je minder? Dan was benzine misschien de betere optie.

Een kostenvergelijking is afhankelijk van de persoon en zijn of haar situatie. Ook al was diesel vroeger voordeliger, sommige mensen vonden een benzineauto gewoon fijner. Exact deze berekening geldt nu voor elektrisch rijden! De vraag is niet "Is elektrisch rijden duurder?", maar "Wat is in mijn situatie de beste keuze?". Daar hoort een goed onderbouwde omslagpuntberekening bij. En die kunnen wij voor je maken!

Vertrouwd advies: de beste keuze voor jouw situatie

Elektrisch rijden is niet voor iedereen de juiste keuze, en dat is helemaal oké. Maar het is wel belangrijk om alle feiten te kennen en een weloverwogen beslissing te maken. In plaats van vast te houden aan ongenuanceerde uitspraken, is het belangrijk dat je persoonlijk advies krijgt op basis van jouw situatie en voorkeuren. Verduurzaming van je auto kan al beginnen met kleine stappen. Of je nu kiest voor een hybride, elektrische of gewoon een zuinige benzineauto, met de juiste informatie maak je altijd de beste keuze voor jouw situatie. 

In dit blog gingen we voornamelijk in op Kia, maar dit advies geldt ook zéker voor de elektrische auto's van de Stellantis-merken, zoals Opel, Peugeot en Fiat. Onze deskundige collega's staan voor je klaar en geven je vertrouwd advies. Bekijk onze (elektrische) voorraad en schrijf je vooral in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van al het autonieuws!

Nieuws

Image
Kia EV3 verkozen tot World Car of the Year 2025

Kia EV3 verkozen tot World Car of the Year 2025

De Kia EV3 is uitgeroepen tot de grote winnaar van de World Car Awards 2025. Daarmee voegt Kia opnieuw een indrukwekkende titel toe aan het lijstje wereldwijde onderscheidingen.
Image
Elektrisch rijden: wat kost het echt?

Elektrisch rijden: wat kost het écht?

Er is de laatste tijd veel negatieve berichtgeving over elektrisch rijden. We zetten de feiten op een rij en vertellen je eerlijk wat er écht speelt.
Image
Logo van Erkend Duurzaam

Autocentrum Van Vliet officieel Erkend Duurzaam

We zijn trots om te melden dat Autocentrum Van Vliet officieel is gecertificeerd als Erkend Duurzaam. Dit certificaat bevestigt dat wij serieus werk maken van duurzaamheid binnen ons autobedrijf.